Rad sa lisnatim testom - praktični saveti

Rad sa lisnatim testom - praktični saveti

Kako da rad sa lisnatim testom ne bude muka i opterećenje? Delimo sa vama naše savete, a vi nam javite koliko su vam pomogli.

 

Kad radite sa lisnatim testom, uzmite samo toliko listova peciva koliko vam je potrebno. Neiskorišćeno testo vratite u plastični omot ili foliju i vratite u zamrzivač - toplota je najveći neprijatelj lisnatog testa.

Ako niste znali, peciva od lisnatog testa mogu narasti do osam puta od svoje originalne debljine. To znači da će čak i debljina veličine ¼ inča porasti 2 inča!

Ne pokušavajte da radite sa neodmrznutim lisnatim testom jer, razvijajući ga dok je još delimično zamrznuto možete razbiti testo.

Ako dok radite sa testom i dođe do pucanja, zakrpite ga tako što ćete u njega utrljati malo vode i tako spojiti napukle delove.

Najbrži način za odmrzavanje lisnatog testa je da odvojite listove, pokrijte svaku plastičnom folijom i ostavite na pultu (daleko od pećnice) na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.

Peciva od lisnatog testa treba jesti u roku od nekoliko sati od pečenja. Pecivo koje ste pripremili držite u frižideru i pokriveno plastičnom folijom, sve dok ne dođe vreme za pečenje.

Toplota je,kao što smo rekli, neprijatelj lisnatog testa. Zato je važno da sa njim radite dok je još hladno i da izbegavate rad u toplim i vlaćnim danima, u zagušljivoj i zagrejanoj kuhinji ili pored rerne.

Kad sečete lisnato testo, najbolje je koristiti što oštriji nož i testo uvek secite pravo - nikako pod uglom - kako biste sprečili lepljenje slojeva testa čime se onemogućava njegov rast.

Najbolja glazura za peciva od lisnatog testa je ona  koju pravite mešanjem jednog jajeta i kašičice vode. To će osigurati da peciva dobiju onaj prepoznatljivo bogat i zlatni sjaj nakon pečenja.

Ali, isto tako, kad premazujete testo glazurom od jajeta, vodite računa da glazura ne sklizne sa strane testa jer će to sprečiti da testo nadođe.

Veoma bitna stvar u pripremi peciva od lisnatog testa je i ta da uvek  zagrejete rernu 15-20 minuta pre pečenja. Zašto? Prosto, rast lisnatog testa zaviti od ujednačene temperature koju ćete dobiti blagovremenim uključivanjem rerne.

 

I dok vas vrućine, možda, remete u planovima za pripremu ukusnih peciva od lisnatog testa, mi u Fanicu smo tu da vam nadomestimo kulinarske specijalitete i uštedimo vam na trudu i vremenu. Dovoljno je da u našoj bogatoj ponudi proizvoda pronađete ono što volite i što vam treba i potražite u nekoj od partnerskih prodavnica širom Srbije. U nedostatku domaćih, zamrznuta peciva koja pravimo su sledeća najbolja stvar!

Nadamo se da smo vas informisali o nečemu što, možda, niste znali i da će vam saveti koristiti.

Prijatno!



Domaći džem od kajsija - najbolje od prirode

27 Jul

Džem od kajsija - omiljena letnja poslastica svih nas i namirnica koja nas vraća u detinjstvo, zar ne? Kad ako ne sad, u vreme sezone kajsija, da povedemo priču o džemu od kajsija i kako ga napraviti - po r ...više


Rad sa lisnatim testom - praktični saveti

19 Jul

Kako da rad sa lisnatim testom ne bude muka i opterećenje? Delimo sa vama naše savete, a vi nam javite koliko su vam pomogli.   Kad radite sa lisnatim testom, uzmite samo toliko listova peciv ...više


Testo za picu

13 Jul

Kako se pravi najbolje testo za picu, treba li da je tanko ili debelo, krckavo ili meko i kako je, uopšte, nastala ovo italijansko jelo koje se voli i obožava širom sveta?   Bez obzira ...više


Sve o testu

06 Jul

Slatko ili slano, kiselo ili beskvasno – sve o testu što ste hteli da znate, pokušali smo da sakupimo i objedinimo u ovom tekstu.     Istorija nas uči da su se prva testa p ...više


7 stvari koje niste znali o malinama

22 Jun

Znamo ih kao srpsko zlato i prirodni slatkiš, ali ovo je 7 stvari koje niste znali o malinama, koje će učiniti da ovo delikatno i ukusno voće još više zavolite!     #1 Jeste ...više


Svetski dan bez mesa

14 Jun

Jeste li znali da se u svetu obeležava Svetski dan bez mesa i to 15. juna svake godine? Šta znamo o ovom neobičnom prazniku?   Izvorno, dani bez mesa su tradicija mnogih naroda i religija to ...više


Blagodeti koprive u svakodnevnoj ishrani

06 Jun

Kakva bismo to firma za proizvodnju smrznutih peciva bili, da ne pomenemo blagodeti koprive zbog kojih smo se i odlučili da osmislimo i napravimo koktel peciva od ove itekako korisne biljke? :)   &n ...više


Kroasani - pecivo koje ide uz sve!

31 May

Tiho jutro, miris prve kafe i - kroasani - ima li boljeg načina da se započne dan? Ove nedelje, donosimo vam priču o delikatesnom pecivu koje je sastavni deo svakog doba dana, kuhinje i situacije.   J ...više


Lisnato testo - hedonizam u slojevima

24 May

Lisnato testo, taj neizostavan sastojak svake svetske kuhinje i namirnica bez koje kroasani, pite, pogačice i ostala slatko-slana peciva ne bi bilo moguće napraviti na tako ukusan i delikatesan način. Kome ...više


Šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani?

18 May

Za sve vas koji ste se pitali šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani, potrudili smo se da sve važne informacije sakupimo u jednom tekstu.   Heljda je lekovita biljk ...više



Fanico.rs . Sva prava zadrzana.
Izrada sajta Creative Web